Totaalleverancier
van zwakstroomkabels

Totaalleverancier van zwakstroomkabels

In gesprek met HOF

We spreken vandaag met Mellanie Motz, als enige nazaat van de oprichters van HOF Kabelfabriek nog werkzaam in hun familiebedrijf. “Ik ben hier op mijn 18e begonnen op de salesafdeling. Ik had mijn opleiding tot front office manager gedaan en wilde me eigenlijk richten op een stukje finance.” begint Mellanie. Ze was ondertussen bij een ander bedrijf op de financiële afdeling begonnen en merkte dat ze de combinatie erg leuk vond. “Ik heb overal meegekeken en meegelopen. Hierdoor ben ik een vliegende keep geworden en kan ik op elke afdeling wel iemand vervangen als dat nodig is. Zoals een echte familie: wij helpen elkaar en dat voelt heel goed.”

Als Mellanie 24 wordt, treedt ze op verzoek van haar opa Anton van der Hof toe aan de directie. Ze was inmiddels al enige jaren werkzaam binnen het bedrijf. “Hij zei: ga jij het maar eens proberen met je grote mond! Natuurlijk heb ik wel getwijfeld, maar omdat ik wist dat hij achter me stond, heb ik het gedaan. Dat was een bizarre tijd!”

De HOF familie

Ook in deze tijd, blijkt weer wat voor bedrijf HOF is. “De HOF collega’s zijn echt mijn tweede familie, sommigen hebben letterlijk aan mijn wieg gestaan! Vandaar dat het voor mij eenvoudiger was om me kwetsbaar op te stellen.”  HOF Kabelfabriek kent geen hiërarchie en is echt een platte organisatie. “Ik heb mezelf er doorheen geworsteld, maar dat kon alleen maar met de hulp van opa en van alle collega’s. Ik gaf gewoon toe wat ik lastig vond en van alle kanten werd ik geholpen. Die bevestiging was enorm fijn.”

Dat familiegevoel zorgt ervoor dat er geen groot verloop is. Sommige collega’s werken er al haast 30 jaar. “We zijn betrokken bij elkaar. Sturen elkaar ook berichtjes in de weekenden. Het gaat dus veel verder dan alleen op de werkvloer of in de kantine.”

De medewerkers van HOF Kabelfabriek hebben dus een zee aan kennis en ervaring. “Sommigen gaan wel tegen hun pensioen aan lopen, maar leiden de jonge garde weer op in een zogenaamd buddy-systeem, zodat ze gerust een stapje terug kunnen doen.” Vertelt Mellanie verder. “De uitdaging hierbij is wel dat jongere mensen een andere arbeidsethos hebben. Wij zijn echt opgevoedt met niet lullen maar poetsen. Opa leerde ons al: met hard werken kom je het verst.”

Investeren in de toekomst

Dat harde werken is niet het enige waar Anton bekend om stond. Hij was ook erg zuinig. “Logisch, als je ziet uit wat voor tijd hij komt! ”licht Mellanie toe. “Opa stak zijn eigen geld in de zaak.”

Door deze solide basis, groeide het bedrijf door, maar dat ging nooit erg snel. Tot SAKKO voorbij kwam. “Ik zei tegen opa: verkoop het nu je er nog bent. Want dan weten we zeker dat we dit voor jouw gevoel het beste kunnen doen.” Blikt Mellanie terug. En dus ging Anton op zoek naar een mooie investeerder. Maar waar de ene ging voor de fabriek, de ander voor de grond, was Sakko de enige die voor de mens ging.

“Dat voelde gewoon heel goed. Stephan en Theo Mangnus (eigenaren SAKKO) zijn enorm slim. Ik kan tegen ze opkijken hoe ze iets bereiken, zonder het gevoel voor de mens te verliezen. En dat zag opa ook.” Anton ging hiermee niet voor de hoofdprijs, maar zorgt ervoor dat de mensen konden blijven werken.  “Wat we hier doen is speciaal en wat we maken is mooi. En dat zien zij.”

Hele grote veranderingen zijn er niet doorgevoerd. SAKKO laat de dagelijkse gang van zaken gewoon aan Mellanie en Kees van Hassel, de nieuwe directeur, over. Het grootste verschil is dat er nu een goede basis achter ons staat, waardoor we investeringen makkelijker kunnen doen. “We hoeven dus niet meer te wachten op het winstpotje van opa”, lacht Mellanie.

Mellanie blijft elke dag trots op wat er hier gebeurt: “het is toch gaaf dat je van een mini koperdraadje een dikke kabel van 30mm kan maken!”

Intussen is Kees ook aangeschoven en heeft het verhaal van Mellanie aandachtig aangehoord. “Ik ben hier nu een week of 5, waarin ik vooral  heb geluisterd en meegekeken. De kernwaarden vakmanschap, maatwerk, betrouwbaar en oplossingsgericht worden hier wel echt waargemaakt, hoor. Dat is echt de kern, deze mensen hebben passie voor hun vak.” Kees zag ook direct de potentie van HOF Kabelfabriek.  “Er is hier nog zoveel mogelijk. Zeker met de overname door SAKKO. Die laten ons hier echt ons ding doen, het vertrouwen is er, HOF bestaat natuurlijk ook niet voor niets al 90 jaar.”

Kees voelt zich al goed thuis binnen de HOF familie. “Jasper, de vorige directeur, heeft hier een hele goede basis neergelegd. Ik denk dat ik als mensen-mens hier wel pas. Ik blijf het rondje over de vloer doen, niet alleen omdat ik dat belangrijk vind, maar ik merk ook dat de mensen het fijn vinden. Ik ben alleen niet heel erg technisch, dus daar ligt nog wel een uitdaging.” voegt hij toe. Kees heeft zijn sporen verdient als leidinggevende bij een groot Nederlands concern, Randstad. “Ik heb daar in ruim 15 jaar tijd heel veel mogen leren op commercieel vlak en het ontwikkelen van de mensen in mijn teams. Vooral de component mens vond ik daarin heel belangrijk.”

Naast het element mens, heeft Kees zich ook in de geschiedenis van HOF Kabelfabriek verdiept. Zijn taak is wel toekomst gericht; vooral op groei in omzet, maar ook rekening houdend met het verwachte natuurlijk verloop van personeel. “Maar daarvoor moet je wel weten waar je vandaan komt.”  

Toen Kees op 1 janauri begon, bleek dat er wel heel veel doelen en KPI’s waren. “Dit heb ik eerst teruggebracht: wat je aandacht geeft, groeit. En je kunt niet aan heel veel dingen tegelijk aandacht geven. Kiezen is gekozen worden, dus je moet keuzes maken en dat aandacht geven.”

“Ik ben gestart met het invoeren van een continu medewerkerstevredenheidsonderzoek. Als je leuk vindt wat je doet, levert dat op. Dus als je dat samen doet, is dat nog mooier.” Kees maakt het tevens  krachtig en visueel, zodat het blijft hangen.

Een jubileum!

Een van de taken die Kees heel graag van Mellanie heeft overgenomen is de organisatie van het 90-jarig bestaan van HOF. “Ik ben creatief en mensgericht, bovendien leer ik hier meteen enorm veel over de collega’s en de geschiedenis van” Er wordt vooral veel verteld over de prachtige prestaties van HOF Kabelfabriek.  “Tijdens de relatiedag gaan echt alle deuren open. Anton was vrij gesloten, hij hield de prestaties liever voor zichzelf zonder ze op straat te gooien voor de concurrentie. Maar inmiddels leven we in een andere tijd en zijn wij trots op wat we hier doen.” Aldus Kees.

Duurzaam ondernemen

Bij duurzaam ondernemen denken we meteen aan de zonnepanelen die de hele fabriek bedekken. “Maar vergeet ook zeker niet de waterinstallatie die we hebben geïnstalleerd. Hiermee hergebruiken we regenwater voor het koelen van de kabels. Vertelt Mellanie. HOF Kabelfabriek blijft zoeken naar mogelijkheden om nog duurzamer te kunnen zijn. De focus op het welzijn van personeel draagt hier ook aan bij.

Op naar de 100

HOF Kabelfabriek heeft goede investeringen gedaan waardoor ze klaar zijn voor de toekomst. “Maar,” geeft Kees ook aan, “er zijn interne processen die nog verbeterd en geprofessionaliseerd moeten worden om nog sneller goede stappen te kunnen zetten.”

Mellanie vult aan: “Ik denk dat als iemand die 10 jaar geleden hier weg is gegaan hier binnenstapt, nu echt in shock is. Zonder dat het stukje mens losgelaten wordt.” Kees vult aan: “het familiebedrijf sfeertje zit er zeker in, maar het houdt ons ook niet tegen. Mellanie is toevallig kleindochter, maar vooral een zeer gedreven collega die passie heeft voor het product en het team.”

“Ja, ik ben echt heel trot op wat er hier staat. We hebben het echt met elkaar gedaan.” Vertelt Mellanie verder. “Hier stond opa al voor en hier sta ik ook nog steeds voor.”